RIKSPOKALEN 1946
 
Rikspokalen som arrangerades av SMK-Stockolmsavdelning var ansedd som Sveriges anrikaste landvägstävling (läs rallytävling) innan man började tävla om SM i rally och tillförlitlighet. Vecko Journalen hade redan 1931 instiftade det ståtliga vandringspriset
 

Rikspokalens tidigare segrare:

1931

C.G Johansson

Ford

1933

Greta Molander

Plymouth

1934

Yngve Tjerneld

Plymouth

1935

Erik Westerberg

Plymouth

1936

Gösta Bergquist

Plymouth

1937

Ivar Skeppstedt

DKW

1938

Hans Torell

Ford

1940

Hans Pettersson

Ford

Startlista i text version.


Rikspokalen 1946 kördes lördagen den 16 och söndagen den 17 november.

Enligt en notis i DN fredagen den 15:e november, har det aldrig varit ett sådant ståhej inför en tävling som nu. Tävlingen kommer att gå på ishala vägar under kommande lördag och söndag. Sämst lottad är Lugi Fallai som fått startnumret 1 med Verner Hansson på Studebaker och Sven Servais med en Chevrolet i bakhasorna. En intressant start gjorde Nisse Johansson han hade monterat en droskbilstaxameter i bilen och tänkte räkna sekunder, minuter och meter på ett vetenskapligt sätt. I C - klassen startar sex mer eller mindre sköna damer och vi håller nog en slant på doktorinnan Dolly Paulitz som startar sist på DKW. En möjlighet kan vara Linköpingsflickan Cecilia Koskull som fått den kåsatränade arméingenjören Sten Toresson som kartläsare.

Natt och dagsetappen slingrade sig uppåt Roslagen väster och norr om Norrtälje Svåraste sträckan var vid den 3.e kontrollen vid Fresta men i Norrtäljetrakten var det bitvis glashalt men uppåt Väddö och Harg var vägen torr och fin. Mest synd var det för kontrollanterna  då termometern visade ner mot  minus 15 grader. I stort sett blev tävlingen en seger för de gamla mästarna 11 man i A-klassen hade 0 - 7 prickar medan ingen i B klassen kom under 10 prickar. Av storfavoriterna var det bara Raymond Sjökvist som föll bort när han kolliderade med en droskbil på en krokig och hal väg. 

   
 

Svenska Dagbladet 18 november 1946.
Här var det ett förädiskt vägval som vållade mig huvudbry säger kartläsaren Bengt Carlquist till sin förare, årets Rikspokalvinnare Olof Landbü som tar en vilopaus på skärmen på den kompressortrimmade DKW- ekipaget. Som synes bär ekipaget lyckonumret 13.

Norrköpings Tidningar 1946.

Värt att notera var att 4 stycken 4 hjulsdrivna bilar var anmälda. Nisse Segeman, Perh Fredrik Cederbaum, Harald Nilsson och Gösta Stigman.

Hur gick det då.

Tävlingen blev en triumf för Linköping som tog hem segrarna i alla tre klasserna. Stockholmaren Olof Landbü är numera anställd vid Saab i Linköping. B-klassegraren Cederbaum är barnfödd utanför Linköping och är officer  på I 4 och damsegrarinnan bor på en gård utanför staden. Hon är praktrisk taget debutant och övertalades av Cederbaum att ställa upp i tävlingen.

Dagens Nyheter måndagen den 18 november 1946.

              Resultatlistan i text version.  

Copyright
Linköpings Motorsällskap
Linköpings Motorstadion
585 93 LINKÖPING
Tel. 013 - 36 26 90